Kamioni

Prva virtuelna obuka servisnih tehničara za električne kamione u Srbiji

U kompaniji Volvo Trucks Srbija krajem januara je obavljena prva obuka servisnih tehničara za električne kamione na jedinstven način – virtuelnim putem. Ova obuka u virtuelnoj realnosti je prva ne samo u Volvoovoj kompaniji u Srbiji, već je to i prva obuka takve vrste u kamionskoj branši u našoj državi.
Prva virtuelna obuka servisnih tehničara za električne kamione u Srbiji

Obuka, koja je trajala oko dva sata, uspešno je obavljena sa tehničarima zaposlenim u Volvo servisno-prodajnim centrima u Čačku, Doljevcu (kod Niša) i Novom Sadu. U prvom delu servisni tehničari su upoznati s uputstvima za sigurno raspajanje visokog napona na električnom kamionu, a zatim je u narednih 45 minuta obuka obavljena „uživo“ - na virtuelno prikazanom kamionu i njegovim glavnim komponentama. Svaki od učesnika – i servisni tehničari i trener – bili su na različtim lokacjama u Srbiji, u mestima u kojima rade, odnosno žive.

„Ovim se na vreme pripremamo za novo tehnološko doba – ne samo za servisiranje električnih kamiona, već i za potpuno novi način obuke servisnih tehničara, koji omogućava da se sva uputstva za rad ili eventualni problemi pri otklanjanju kvara mogu dobiti od trenera-stručnjaka stotinama, pa hiljada kilometara udaljenom od servisnog tehničara“, kaže tehnički trener za tržište Volvo Trucks Adriatic South, inženjer Goran Kulevski.

Obuka u virtuelnoj realnosti je tehnički malo zahtevna: neophodne su specijalne – VR Oculus Quest 2 naočare koje nosi osoba koja je na treningu, dobra Inernet veza i prostorija minimalne površine desetak kvadratnih metara (za veća vozila i nešto veće površine).

Volvo Trucks od ranije ima iskustva s primenom tehnologije virtuelne realnosti, jer ja ona već korišćena u dva ciklusa VISTA - čuvanog nadmetanja servisnih tehničara i osoblja zaposlenog u postprodaji Volvo Trucks u čitavom svetu – za rešavanje nekih od takmičarskih zadataka.