Kamioni

Volvo Trucks isporučio prvi teški električni kamion - mikser za beton kompaniji CEMEX

Kompanija Volvo Trucks je isporučila svoj prvi potpuno električni kamion - mikser za beton za teške uslove rada bez izduvnih gasova kompaniji CEMEX. Električni kamion na baterije je najnovija faza u realizaciji sporazuma potpisanog 2021. godine između kompanija Volvo i CEMEX 2021. o globalnoj saradnji u rešenjima za elektromobilnost kako bi se postigla smanjena emisija ugljenika i poboljšana produktivnost.
Volvo Trucks isporučio prvi teški električni kamion - mikser za beton kompaniji CEMEX

Teški električni kamion Volvo FMX juče je predat na događaju u Berlinu, u Nemačkoj. Kamion može da se koristi za celodnevni rad, uz jedno punjenje tokom redovnog odmora. Počevši od ovog meseca, radiće u fabrici gotovih betona u Spandauu u Berlinu. Elektrifikacija transporta betona je izazovna zbog velikih opterećenja i kontinuiranih zahteva za mešanjem. Kako se obim potpuno električnog transporta teških tereta postepeno povećava, kompanije Volvo Trucks i CEMEX rade na razvoju i rangiranju tehnologija potrebnih da transport bez emisija postane stvarnost u zahtevnoj građevinskoj industriji.

„Veoma smo srećni što smo preduzeli ovaj važan korak u partnerstvu sa kompanijom CEMEX.  Naše kompanije su se posvetile ambicioznim ciljevima održivosti i saradnja je način da se oni postignu. Zajedno ćemo raditi na implementaciji transporta bez emisija u građevinskoj industriji. Naši električni kamioni nemaju emisiju štetnih gasova, a njihov tihi rad takođe pruža bolje okruženje za ljude koji rade na gradilištima, kao i za stanovnike koji žive u blizini“, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

„CEMEX je posvećen tome da postane kompanija sa neto nultom emisijom CO2 inovacije i saradnja su u srži ove posvećenosti”, kaže Fernando A. Gonzalez, izvršni direktor CEMEX-a. „Naše partnerstvo sa Volvom ima neverovatan potencijal da doprinese dekarbonizaciji našeg poslovanja. Uvođenje našeg prvog potpuno električnog kamiona za gotove mešavine je snažan napredak u tom pravcu.”

Kompanija CEMEX i Volvo grupa su osnivači koalicije “First Movers”, saradnje između Svetskog ekonomskog foruma i specijalnog izaslanika predsednika SAD za klimu Džona Kerija, koja podrazumeva da kompanije preuzmu obaveze pri kupovinama koje stvaraju potražnju na tržištu za tehnologijama sa niskim sadržajem ugljenika. Kompanije Volvo Trucks i CEMEX su posvećene postizanju svojih ambicioznih ciljeva održivosti i doprinosu dekarbonizaciji globalne ekonomije.

Kompanija Volvo Trucks ima najkompletniju liniju električnih vozila u svetskoj industriji kamiona, sa vozilima koja mogu da rade sa ukupnim masama od 16 do 44 tone, pokrivajući sve vrste prevoza - od gradske distribucije i rukovanja otpadom, do gradskog građevinskog transporta i regionalnog transporta. Kompanija Volvo Trucks je lider na tržištu teških električnih kamiona (iznad 16 tona ukupne mase) u Evropi i SAD. Cilj kompanije je da do 2030. godine polovina njene ukupne prodaje novih kamiona budu vozila sa električnim pogonom. Volvo Trucks je posvećen postizanju cilja potpune eliminacije izduvnih gasova s efektom staklene bašte u transportnom lancu najkasnije do 2040. godine.

CEMEX je kompanija za građevinske materijale koja nudi cement, gotove betone, agregate i rešenja za urbanizaciju na tržištima širom sveta.

 

Činjenice o Volvo FMX električnom kamionu - mikseru za beton:

Električni pogon: 2 motora, snaga 330 kW

Baterije: 4 baterije, kapacitet 360 kWh

Mikser nadgradnju napaja hidraulični sistem koji dobija snagu iz vučne baterije

Menjač: I-Shift

Međuosovinsko rastojanje: 4.100 mm

Gornja konstrukcija: mešalica za beton zapremine 9m³