Kamioni

Volvo isporučio 15 teških električnih kamiona Primafrio grupi u Španiji

Kompanija Volvo Trucks je nedavno isporučila 15 teških električnih kamiona španskoj logističkoj kompaniji Primafrio. Prodaja teških električnih kamiona se ubrzava u Evropi, a mnoge logističke kompanije su zainteresovane da upravljaju većim delom svojih transportnih tokova koristeći električna vozila sa nultom emisijom izduvnih gasova.
Volvo isporučio 15 teških električnih kamiona Primafrio grupi u Španiji

Primafrio grupa, međunarodna logistička kompanija koja se nalazi na jugoistoku Španije, specijalizovana je za rashladni transport voća i povrća iz Španije i Portugala u druge evropske države. Kompanija Primafrio je investirala u 15 vozila Volvo FH Electric, koji su među prvim teškim električnim kamionima koji se koriste na španskim putevima. Oni će biti u funkciji već u januaru 2023. godine. Električni kamioni će se koristiti za regionalni transport voća i povrća iz voćnjaka u regionu Mursija, poznatog kao „povrtnjak Evrope“, do objekata kompanije Primafrio, za dalji transport u Nemačku. Kompanija Primafrio je logistički snabdevač EDEKA, najvećeg maloprodajnog lanca hrane u Nemačkoj.

„Srećni smo što možemo doprineti tome da deo logističkog lanca bude sa nultom emisijom, kao i tome da ubrzamo prelazak na električna vozila. Isporuka ovih 15 električnih kamiona Primafrio grupi označava novu eru u transportu teške robe u našoj državi i pokazuje da produktivnost, performanse i održivost mogu da idu ruku pod ruku“, objašnjava Đovani Bruno, generalni direktor kompanije Volvo Trucks Španija.

„U kompaniji Primafrio smo posvećeni održivoj mobilnosti i aktivno učestvujemo u brojnim inicijativama koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja i emisije gasova staklene bašte. Volvo je pionir u električnim rešenjima i iz tog razloga smo veoma srećni što su njihovi kamioni uključeni u našu flotu,” kaže Hoze Esteban Konesa, predsednik Primafrio grupe.

Primafrio je investirao u sopstvenu infrastrukturu za punjenje sa 10 brzih punjača instaliranih u njihovim prostorijama.

Kao prvi proizvođač u svetu koji je to učinio, kompanija Volvo Trucks je započela serijsku proizvodnju teških električnih kamiona u septembru 2022. godine i ima najširi asortiman električnih kamiona u kamionskoj branši. Globalni cilj kompanije Volvo Trucks je da 2030. godine 50% svih novih prodatih kamiona budu s isključivo električnim pogonom.