Kamioni

Volvo primio rekordnu narudžbinu za do 1.000 električnih kamiona

Kompanija Volvo Trucks potpisala je pismo o namerama da proda 1.000 električnih kamiona od sada pa do 2030. godine Holcimu, jednom od najvećih svetskih dobavljača građevinskih rešenja. Ovaj ugovor je najveća komercijalna porudžbina do sada za Volvo električne kamione, a prvih 130 kamiona biće isporučeno 2023. i 2024. godine.
electric trucks

Holcim je globalni proizvođač građevinskih rešenja, sa sedištem u Švajcarskoj koji se zajedno sa svojim izvođačima dogovorio sa kompanijom Volvo Trucks o planiranju raspoređivanja 1.000 električnih Volvo kamiona po Holcimovim poslovnim operacijama u Evropi od sada pa do 2030. godine.

 

Prvih 130 električnih kamiona Volvo FH i Volvo FM biće isporučeno na tržišta u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji tokom četvrtog kvartala 2023. i tokom 2024. godine.

Sporazum je rezultat šireg partnerstva između Holcima i Volvo grupe.

 

„Dugoročna saradnja i snažna posvećenost da se zaista nešto učini su od suštinske važnosti za pretvaranje velikih smanjenja CO2 u realnost. Veoma sam ponosan na partnerstvo koje smo razvili sa Holcimom i na rezultate koje zajedno postižemo“, kaže Martin Lundstedt, predsednik i izvršni direktor Volvo grupe.

 

„Tranzicija „neto-nula“ zahteva ozbiljnu saradnju svih učesnika u lancu vrednosti. Uzbuđeni smo što postajemo partneri sa kompanijom Volvo kako bismo dekarbonizovali logistiku naših evropskih poslovnih operacija električnim voznim parkom, unapređujući naš cilj da do 2030. godine dostignemo nivo od 30 odsto teških kamiona sa nultom emisijom u floti“, kaže Jan Gineš, predsednik i izvršni direktor Holcima.

Zamenom 1.000 postojećih Volvo FH dizel kamiona kamionima Volvo FH Electric koji koriste zelenu električnu energiju na tipičnoj ruti, moglo bi se uštedeti do 50.000 tona CO2 svake godine. 

Obe kompanije su posvećene inicijativi Ciljevi zasnovani na nauci, koja pokreće ambiciozne klimatske kampanje u privatnom sektoru, a obe su takođe i osnivači Koalicije prvih pokretača (First Movers Coalition - FMC).

 

Činjenice: FMC

FMC je skup kompanija koje koriste svoju kupovnu moć za stvaranje ranih tržišta za inovativne čiste tehnologije u osam sektora u kojima je zagađenje teško umanjiti.

 

Činjenice: inicijativa Ciljevi zasnovani na nauci

Inicijativa Ciljevi zasnovani na nauci pokreće ambiciozne klimatske kampanje u privatnom sektoru omogućavajući organizacijama da postave naučno zasnovane ciljeve smanjenja emisija. Ciljevi se smatraju „naučnima“ ako su u skladu sa onim što najnoviji nalazi nauke o klimi kažu da je neophodno da bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma – ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5°C iznad predindustrijskih nivoa.

 

Činjenice: Holcim

Holcim je globalna kompanija u oblasti održivih građevinskih rešenja, sa sedištem u Švajcarskoj. Prisutan je u više od 60 zemalja i ima oko 60.000 zaposlenih.

 

Beleška:

Ušteda CO2 se zasniva na proračunu pomoću kalkulatora uticaja na životnu sredinu kompanije Volvo Trucks (upoređivanje ispuštanja CO2 na godišnjoj kilometraži od 80.000 km za kamion sa ukupnom težinom od 44 tone i pod pretpostavkom da dizel komparator koristi 7 odsto biodizela i postiže u proseku 23l/km).