Kamioni

Električni transport u usponu – kompanija Volvo Trucks zadržava svoju vodeću poziciju

Kompanija Volvo Trucks vodeća je na tržištu teških električnih kamiona nakon prvog kvartala 2023. godine, kako u Evropi, tako i u Severnoj Americi. Sveukupno, švedski proizvođač prodao je skoro 5.000 električnih kamiona u oko 40 zemalja. Asortiman električnih proizvoda kompanije postaje dostupan i na novim tržištima u Aziji, Latinskoj Americi i Africi.
Električni transport u usponu – kompanija Volvo Trucks zadržava svoju vodeću poziciju

Tokom prvog kvartala 2023. godine, u Evropi je registrovano ukupno 600 električnih kamiona težine 16 tona i više – više od četiri puta u poređenju sa istim periodom 2022. (134). Kompanija Volvo Trucks ima najveći tržišni udeo od 50 odsto: povećanje u poređenju sa 2022. godinom, kada je tržišni udeo kompanije za celu godinu bio 32 odsto.

Kompanija Volvo Trucks takođe održava vodeću poziciju u Severnoj Americi, sa skoro polovinom udela u tržištu teških električnih kamiona.

„Naša posvećenost održivom transportu se očigledno isplati. Odlučni smo da blisko sarađujemo sa našim klijentima na dekarbonizaciji kamionskog transporta“, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Tržišta sa najvećim brojem registrovanih električnih kamiona (uključujući sve brendove) tokom prvog kvartala 2023. godine bila su Nemačka, Francuska, Holandija i SAD.


Povećanje broja porudžbina

Kompanija Volvo Trucks je zabeležila snažan porast u broju narudžbina novih kamiona tokom prvog kvartala 2023. godine. Naručeno je ukupno 486 električnih kamiona, što je povećanje od 141 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Većina ovih narudžbina dolazi iz zemalja u severnom delu Evrope, uključujući Holandiju, Nemačku, Norvešku i Švedsku.


5.000 kamiona u 40 zemalja

Nakon lansiranja prvog električnog kamiona 2019. godine, kompanija Volvo Trucks prodala je skoro 5.000 električnih kamiona u oko 40 zemalja – uglavnom u Evropi i Severnoj Americi, ali i u zemljama poput Australije, Čilea i Maroka. Tokom 2023. godine kompanija će početi da prodaje električne kamione klijentima u Brazilu, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Indiji i drugim novim tržištima.


Šest električnih modela

Prošle godine, kompanija Volvo je svojoj električnoj liniji dodala tri najpopularnija teška kamiona od 44 tone: Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX. Sa ovim novim dodacima, kompanija Volvo Trucks ima šest modela električnih kamiona u serijskoj proizvodnji, što čini najobimniji portfelj kamiona sa nultom emisijom izduvnih gasova u branši.

Trenutno, kompanija Volvo Trucks povećava proizvodnju električnih kamiona u tri fabrike: u Geteborgu, Švedska; u Blenvilu, Francuska; i u Njuriver veliju, SAD. U trećem kvartalu 2023. godine, serijska proizvodnja će takođe početi u najvećoj Volvo fabrici u Gentu u Belgiji.


Potrebna je infrastruktura za punjenje

Hiljade javnih punjača za teške kamione biće potrebne da bi se povećao broj električnih kamiona. Volvo Grupa će, zajedno sa Daimlerom i Tratonom, izgraditi najmanje 1.700 javnih punjača zelenom energijom visokih performansi širom Evrope. Grupa takođe ulaže u koridor za punjenje u Severnoj Americi.

Kompanija Volvo Trucks ima za cilj da 50 odsto globalne prodaje novih kamiona čine električni kamioni 2030. godine, a 100 odsto će imati nultu emisiju do 2040. godine.


Napomena:

  • Sve reference za Evropu se odnose na Evropsku uniju plus Norvešku i Švajcarsku.
  • Tržišni udeo kompanije Volvo i podaci o ukupnom rastu koji se odnose na teške (≥16 tona) električne kamione za Evropu uključuju sadržaje koje isporučuje IHS Markit.
  • Severna Amerika znači SAD i Kanada. Tržišni udeo kompanije Volvo Trucks za Severnu Ameriku zasnovan je na podacima koje je obezbedio ogranak Volvo Trucks Severna Amerika.