Premijera: Kompanija Volvo Trucks testira električne kamione na vodonik na javnim putevima

Kamioni sa gorivnim ćelijama sa pogonom na vodonik, koji ispuštaju samo vodenu paru, biće važan deo portfelja proizvoda kompanije Volvo Trucks sa nultom emisijom izduvnih gasova. Ova vozila su prešla važnu prekretnicu – probnu vožnju na javnim putevima.

Prošle godine, kompanija Volvo Trucks je po prvi put predstavila svoje električne kamione sa gorivnim ćelijama. Ovi kamioni sa nultom emisijom izduvnih gasova koriste vodonik za proizvodnju sopstvene električne energije u kamionu i mogu da se koriste za dugačka putovanja, što ih čini pogodnim za duže transportne zadatke.

Sada su kamioni prvi put testirani na javnim putevima. Ali ne na bilo kojim javnim putevima. Da bi to učinili dodatno izazovnim, testovi su sprovedeni iznad arktičkog kruga na severu Švedske – u izuzetno hladnim uslovima.

„Kamioni rade sedam dana u nedelji i po svim vremenskim uslovima. Teški uslovi na javnim putevima u severnoj Švedskoj, sa ledom, vetrom i puno snega, čine idealno okruženje za testiranje“, kaže Helen Alsijo, potpredsednica za upravljanje proizvodima iz pogonskih sklopova u kompaniji Volvo Trucks. „Zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da testovi idu dobro, potvrđujući testove koje smo prethodno obavili, kako digitalno, tako i na našoj zatvorenoj ispitnoj stazi blizu Geteborga.

Električni kamioni sa gorivnim ćelijama na vodonik biće posebno pogodni za veće udaljenosti i kada upotreba samo baterije nije opcija: na primer, u ruralnim područjima bez infrastrukture za punjenje.

Komercijalno dostupan u drugoj polovini ove decenije

Kompanija Volvo trenutno nudi najširu liniju proizvoda u branši električnih kamiona na baterije, sa šest modela u serijskoj proizvodnji, za širok spektar transporta u i između gradova.

Električni kamioni na gorivne ćelije biće dostupni u drugoj polovini ove decenije. Testovi sa prevoznicima će početi nekoliko godina pre komercijalnog lansiranja.

Da bi ubrzala razvoj, Volvo grupa je udružila snage sa Daimlerom kako bi razvila i proizvela sisteme gorivnih ćelija koji su skrojeni za teška vozila.

Moguće je smanjiti CO2 već danas

Za prevoznike koji već žele da ponude transport bez emisije izduvnih gasova, kompanija Volvo Trucks trenutno nudi šest različitih električnih modela na baterije, kao i kamione koji rade na obnovljiva goriva, kao što je biogas.

„Moramo da reagujemo odmah kako bismo zaustavili globalno zagrevanje. Bez obzira na transportne zadatke ili mesta u svetu gde posluju naši klijenti, čekanje nije opcija. Za nekoliko godina, naši klijenti će u potpunosti moći da eliminišu emisije CO2 iz svojih kamiona“, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks.

Činjenice

Volvo kamioni na gorivne ćelije sa pogonom na vodonik koristiće dve gorivne ćelije sa mogućnošću generisanja 300 kW električne energije.

Zeleni vodonik je beskrajan resurs koji se proizvodi korišćenjem obnovljivih izvora energije, kao što su vetar, voda i sunce.