Kamioni

Stigao je Volvo FH Aero – novo merilo za energetski efikasne teške kamione

Legendarni asortiman FH kamiona kompanije Volvo dobija novog člana porodice u vidu modela Volvo FH Aero. Zahvaljujući aerodinamičnom dizajnu i inovativnim karakteristikama, FH Aero nudi energetsku efikasnost na novom nivou, dostupnu u četiri varijante uključujući biogorivo i nagrađivanu električnu verziju.
Stigao je Volvo FH Aero – novo merilo za energetski efikasne teške kamione
Legendarni asortiman FH kamiona kompanije Volvo dobija novog člana porodice u vidu modela Volvo FH Aero

Napori kompanije Volvo da optimizuje svoje kamione tokom poslednjih pet godina rezultirali su uštedom goriva i smanjenjem CO2 emisija od 18 procenata, prema nezavisno obavljenoj probnoj vožnji*. Sa poboljšanom aerodinamikom i novim tehnologijama kao što je novi sistem kamera za nadzor kompanije Volvo, novi FH Aero može dodatno da smanji potrošnju energije i emisiju štetnih gasova do 5 procenata**.

 

„Novi Volvo FH Aero je naš najefikasniji kamion do sada u našem nastojanju da smanjimo CO2 emisije iz čitavog našeg proizvodnog asortimana“, kaže Rodžer Alm, predsednik kompanije Volvo Trucks. „Ovo je Volvo kamion u svom najboljem izdanju – bezbedan i lepo dizajniran kamion vrhunskog kvaliteta za teške zadatke dugolinijskog transporta, dizajniran za uspeh naših klijenata“.

 

Budući da je izabran za međunarodni kamion 2024. godine, Volvo FH Electric će takođe biti ponuđen u novoj verziji Aero, što je energetski efikasan dodatak već širokoj ponudi električnih kamiona kompanije Volvo. Pored toga, Volvo FH16 postaje najmoćniji kamion u industriji sa potpuno novim efikasnim motorom od 780 KS za najteže zadatke.

 

Bez obzira na to koju pogonsku grupu klijenti izaberu – električnu, na gas ili dizel – sve varijante novog modela FH Aero nude manju potrošnju energije, veći domet i superiorni nivo bezbednosti i doživljaj vožnje.

 

Novi modeli kamiona Aero biće predstavljeni korak po korak na tržištima tokom 2024–2025. u četiri verzije – FH Aero, FH Aero Electric, FH Aero na gas i FH16 Aero.

 

Optimizovana efikasnost potrošnje goriva sa aerodinamičkim dizajnom

Prednji deo kabine modela Volvo FH Aero produžen je za 24 centimetra u odnosu na standardni Volvo FH. Ovaj produžetak je bio ključan za poboljšanje aerodinamičnosti kabine kamiona. Ne samo da bolja aerodinamika omogućava manju potrošnju goriva – već i obezbeđuje bolju stabilnost u vožnji tokom pojačanog duvanja vetra.

 

Poboljšana aerodinamika takođe unapređuje karakteristike slobodnog kotrljanja modela FH Aero Electric. To omogućava povećanu regeneraciju energije koja se vraća u akumulator tokom kočenja ili kretanja nizbrdo i koja je spremna za upotrebu kada je potrebno pri sledećem ubrzanju ili usponu uzbrdo.

 

Savremeno novo lice modela FH Aero karakteriše odvažan, veliki i lako prepoznatljiv Volvo simbol – najveći u moderno doba na nekom Volvo kamionu – kao i oznaka Volvo Spread Word, koja jasno pokazuje da je ovo najnoviji model kompanije Volvo Trucks.

 

Poboljšana bezbednost i efikasnost zahvaljujući kamerama koje zamenjuju retrovizore

Novi napredni sistem kamera za nadzor u velikoj meri doprinosi i aerodinamici i bezbednosti. Ovo novo rešenje, koje zamenjuje tradicionalne spoljašnje retrovizore, otvara vidno polje vozača, poboljšavajući bezbednost kako vozača, tako i okolnih korisnika puta.

 

Sistem kamera ima pozitivan uticaj na vidljivost vozača u kišnim i mračnim uslovima, ali i pri direktnoj sunčevoj svetlosti i tokom vožnje u tunelima. Kada vozite sa prikolicom, sistem kamera ima funkciju automatskog pomeranja budući da prati prikolicu koja se okreće.

 

U dodatna funkcije, karakteristike i prednosti novog modela Volvo FH Aero spadaju:

  • Volvo I-See tehnologija, koja je poboljšana radi uštede energije i emisija ugljen-dioksida i koja koristi topografsku mapu zasnovanu na oblaku u cilju optimizacije vožnje i omogućavanja dužeg trajanja vožnje u režimu regulatora brzine, što može uštedeti energiju i omogućiti opušteniju vožnju.
  • Ažurirane kočnice sa patentiranim disk kočnicama bez otpora trenja kompanije Volvo poboljšavaju kapacitet kočenja, uz istovremeno smanjenje potrošnje energije i stepena emisija.
  • Nadograđeni infotainment sistem prilagođen korisniku, koji se može personalizovati u zavisnosti od pojedinačnih potreba.
  • Poboljšani sistem ozvučenja, dostupan sa šest vrhunskih zvučnika visokog kvaliteta, novim pojačivačem snage i sabvuferom koji dodaje ogromnu snagu zvuku koji čujete.
  • Biće ponuđen novi ugrađeni navigacioni sistem sa unapređenim mapama prilagođenim potrebama pojedinačnih kamiona, uz automatsko ažuriranje mapa koje omogućava efikasnu isporuku robe.
  • Ažuriranja unutrašnjosti takođe uključuju integrisanu mikrotalasnu pećnicu i USB-C utičnice za napajanje.
  • Volvo Trucks My Business Apps ponuda uvedena je na dodatna tržišta. Ovo je usluga zasnovana na pretplati koja omogućava korisnicima da preuzimaju poslovne aplikacije od različitih dobavljača i koriste ih na bočnom ekranu kamiona, što primetno poboljšava radnu efikasnost i svakodnevnu upotrebu kamiona.
  • Nova Usluga praćenja pneumatika daje kompletan prikaz kamiona i prikolice, smanjujući rizik od iznenadnog bušenja pneumatika slanjem upozorenja vozaču.

 

Volvo FH će i dalje biti u ponudi i sa standardnom kabinom bez produženja u zavisnosti od potreba tržišta.

 

VEZA do slika i video zapisa visoke rezolucije

 

*Veza do članka: https://www.volvotrucks.com/en-en/news-stories/press-releases/2022/dec/volvo-trucks-cuts-fuel-use-in-road-test.html

 

**Stvarna potrošnja goriva može da se razlikuje u zavisnosti od velikog broja faktora, kao što su brzina vožnje, upotreba regulatora brzine, specifikacija i opterećenje vozila, aktuelna topografija, iskustvo vozača, održavanje vozila i vremenski uslovi.

 

Slike i filmovi za medije su dostupni u medijskom centru kompanije Volvo Trucks: https://media.volvogroup.com/dam

Za više informacija, osoba za kontakt je:

 

Marijana Ćirović

Koordinator za marketing i administraciju
E-mail: marijana.cirovic@volvo.com
Tel: +381 63 1015607

 

Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za zahtevne profesionalne klijente zahvaljujući svom kompletnom asortimanu kamiona za srednje i teške uslove rada. Podrška klijentima se pruža putem globalne mreže distributera sa 2300 servisnih punktova u oko 130 zemalja. Volvo kamioni se sastavljaju u 12 zemalja širom sveta. Tokom 2022. isporučeno je oko 145.000 Volvo kamiona širom sveta. Volvo Trucks je deo grupacije Volvo, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi rešenja za finansiranje i servisiranje. Volvo Trucks zasniva svoj rad na osnovnim vrednostima – kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.