Kamioni

SRBIJA

×

IZJAVA O KOLAČIĆIMA

1. Izjava o kolačićima
1.1. O kolačićima

Veb-sajtovi koriste inteligentne i korisne tehnike da bi ih svaki posetilac što lakše koristio i da bi mu bili što zanimljiviji. Jedna od najpoznatijih tehnika podrazumeva kolačiće. Kolačiće mogu koristiti vlasnici veb-sajtova ili nezavisni proizvođači, npr. oglašavači, koji komuniciraju sa veb-sajtom koji posećujete.

Kolačići su male tekstualne datoteke koje veb-sajtovi skladište na računarima korisnika. Informacije u kolačićima se takođe mogu koristiti za praćenje vašeg surfovanja po različitim veb-sajtovima koji koriste iste kolačiće.

Kolačići se klasifikuju prema trajanju i osobama koje ih postavljaju.

Smatramo da je vrlo bitno da budete upoznati sa kolačićima koje naš veb-sajt koristi i sa njihovom svrhom. Svrha je trostruka: želimo da što više garantujemo vašu privatnost, lakoću korišćenja i finansiranje svog veb-sajta. Sledeće objašnjenje vam više govori o kolačićima koje naš veb-sajt koristi i koji se preko njega koriste, kao i o njihovoj svrsi.

2. Kako grupacija Volvo i/ili njena preduzeća i marke koriste kolačiće
Grupacija Volvo koristi kolačiće za sakupljanje statističkih podataka o posetiocima i zapisivanje informacija o vašim prioritetima dok se krećete kroz veb-sajtove. Koristimo kolačiće da biste kao posetilac bolje koristili sajt.

3. Kolačići i njihova funkcija
Različiti tipovi kolačića koriste se za različite svrhe.
U nastavku je data lista najčešćih tipova kolačića i objašnjenje za šta se koriste.

3.1. Kolačići sesije
Kolačić sesije se privremeno skladišti u memoriji vašeg računara dok surfujete sajtom, npr. da bi pratio jezik koji ste odabrali. Kolačići sesija se ne skladište na vašem računaru dugo, ali uvek nestaju kada isključite veb pregledač.

3.2. Stalni ili prateći kolačići
Stalni kolačić dugo čuva datoteku na vašem računaru; ova vrsta kolačića ima datum isteka. Stalni kolačići pomažu veb-sajtovima da zapamte vaše informacije i postavke kada ih posetite sledeći put. Tako pristupate brže i lakše jer, na primer, ne morate da se ponovo prijavljujete.

Kada datum isteka prođe, kolačić se automatski briše kada se vratite na veb-sajt koji ga je kreirao.

3.3. Direktni kolačići
Njih postavlja sâm veb-sajt (isti domen kao na traci adrese pregledača) i samo on može da ih očitava. Ovi kolačići se obično koriste za skladištenje informacija, npr. vaših prioriteta, koje se koriste kada ponovo posetite sajt.

3.4. Nezavisni kolačići
Njih postavljaju domeni koji se razlikuju od onog prikazanog na traci adrese pregledača, tj. neka druga organizacija, a ne vlasnik veb-sajta.

Nezavisni kolačići mogu biti kolačići koji se, na primer, koriste za sakupljanje informacija za reklame i prilagođeni sadržaj, kao i za veb statistiku.

Pošto nezavisni kolačići omogućavaju generisanje sveobuhvatnijih anketa o navikama korisnika prilikom surfovanja, smatraju se osetljivijim sa stanovišta celovitosti; zato vam većina veb pregledača dozvoljava da podesite postavke tako da ne prihvatate nezavisne kolačiće.

3.5. Flash kolačići
Flash kolačići (lokalni deljeni objekti) predstavljaju delove podataka koje veb-sajtovi koji koriste Adobe Flash mogu skladištiti na vašem računaru.

Flash kolačići su novi način za praćenje vašeg kretanja i skladištenje mnogo većeg broja informacija o vama od normalnih kolačića. Jedan od glavnih nedostataka Flash kolačića je to što ne možete da ih nađete u pregledaču. Oni se ne prikazuju u listi kolačića koje vidite kada pogledate kolačiće trenutno sačuvane u svom veb pregledaču. Normalni HTTP kolačići ne mogu da sačuvaju više od 4 kilobajta podataka, dok Flash kolačići mogu da sačuvaju do 100 kilobajta.

Flash kolačići su u tehničkom smislu slični kolačićima. Skoro svi veb pregledači imaju Flash Player koji se koristi za prikazivanje Flash prezentacija. Jedan dobro poznat primer Flash prezentacija jeste video plejer na video sajtu YouTube. (Flash kolačići nisu samo povezani sa sajtom YouTube, već važe za sve veb-sajtove koji koriste Flash kolačiće.)

Flash kolačići nisu vremenski ograničeni. Ostaju sve dok ne budu izbrisani.

3.5.1 Zašto koristimo Flash kolačiće
Grupacija Volvo koristi Flash kolačiće za prikupljanje statističkih podataka i postavljanje audio prioriteta.

3.5.2 Kako se onemogućavaju Flash kolačići
Nije moguće blokirati Flash kolačiće ili upravljati njima isto kao u pregledaču zato što se skladište na drugoj lokaciji –na tabli Global Storage Settings (Globalne postavke skladištenja) koju sadrži opcija Settings Manager (Menadžer postavki) na veb-sajtu firme Adobe.

Opciji Settings Manager (Menadžer postavki) može se pristupiti preko veb-sajta firme Adobe, ali ona radi lokalno na vašem računaru. Opcija Website Storage Settings (Postavke skladištenja za veb-sajtove) prikazuje sve Flash kolačiće koji su trenutno sačuvani na vašem računaru. Možete izbrisati Flash kolačiće sa pojedinačnih sajtova ili sve odjednom. Takođe možete povećati ili smanjiti veličinu u kilobajtima za sve informacije koje se čuvaju na vašem računaru.

Nikakvi Flash kolačići se neće sačuvati ako odete na tablu Global Storage Settings (Globalne postavke skladištenja) i onemogućite opciju „Allow third-party Flash content to store data on your computer“ (Dozvolite nezavisnom Flash sadržaju da skladišti podatke na vašem računaru).

Ako želite da isključite opciju Flash kolačića za određeni sajt, uradite to u okviru opcije Settings Manager (Menadžer postavki).

Ako onemogućite Flash kolačiće, ne garantujemo vam da će sve funkcije našeg veb-sajta funkcionisati kako je zamišljeno.

 

4. Lista kolačića koje postavlja grupacija Volvo

Ime kolačića Svrha
Adobe Analytics  
AMCV_###@AdobeOrg

Ovaj kolačić se koristi za identifikovanje jedinstvenog posetioca.

Datum isteka: 2 godine

s_cc

Ovaj kolačić postavlja i čita JavaScript kôd da bi odredio
da li su kolačići omogućeni (samo postavljeno na „Tačno“).

Datum isteka: Nakon sesije

s_sq

Ovaj kolačić postavlja i čita JavaScript kôd kada se omogući ClickMap funkcija; sadrži informacije o prethodnoj vezi na koju je korisnik kliknuo.

Datum isteka: Nakon sesije

s_vi

Ovaj kolačić se koristi za identifikovanje jedinstvenog posetioca.

Datum isteka: 2 godine

s_fid

Ovaj kolačić se koristi za identifikovanje jedinstvenog posetioca.

Datum isteka: 2 godine

Adobe Target  
mbox

Kolačić koji postavlja Adobe Target – koristi se za merenje učinka sadržaja stranice pomoću odvojenog A/B testiranja.

Datum isteka: 2 godine

Akamai  
AKA_A2

Ovaj kolačić firme Akamai se koristi za ubrzavanje isporuke sadržaja na veb-sajtovima pomoću funkcije Adaptive Acceleration. Adaptive Acceleration (A2) je inteligentna platforma firme Akamai koja stalno optimizuje učinak. Nije potrebno postaviti nikakve specifične korisničke podatke.

Vreme isteka: 1 sat

Amazon Web Service  
AWSALB

Koristimo uslugu TrackDuck da bi korisnici mogli da prijavljuju greške na našem veb-sajtu. Oni za uzvrat koriste Amazon Web Services za hosting svog sistema. Kolačić AWSALB im omogućava da nesmetano isporučuju svoju od više usluga pomoću raspoređivača opterećenja, pa kolačić jednostavno zapisuje koja vas serverska grupa opslužuje. 

Datum isteka: 7 dana

Hotjar  
_hjClosedSurveyInvites

Ovaj kolačić se postavlja pri interakciji posetioca sa modalnim iskačućim prozorom sa pozivnicom za anketu. On sprečava da se isti poziv ponovo pojavi ako je već prikazan.

Datum isteka: 1 godina

_hjDonePolls

Ovaj kolačić se postavlja kada posetilac završi anketu koristeći vidžet Feedback Poll. On sprečava da se ista anketa ponovo pojavi ako je već popunjena.

Datum isteka: 1 godina

_hjMinimizedPolls

Ovaj kolačić se postavlja kada posetilac smanji vidžet Feedback Poll. Koristi se da bi vidžet ostao umanjen kada se posetilac kreće po veb-sajtu.

Datum isteka: 1 godina

_hjDoneTestersWidgets

Ovaj kolačić se postavlja kada posetilac prosledi svoje informacije koristeći vidžet Recruit User Testers. On sprečava da se isti obrazac ponovo pojavi ako je već popunjen.

Datum isteka: 1 godina

_hjMinimizedTestersWidgets

Ovaj kolačić se postavlja kada posetilac smanji vidžet Recruit User Testers. Koristi se da bi vidžet ostao umanjen kada se posetilac kreće po veb-sajtu.

Datum isteka: 1 godina

_hjDoneSurveys

Ovaj kolačić se postavlja kada posetilac završi anketu. Koristi se da bi se učitao sadržaj ankete samo ako je posetilac još uvek nije završio.

Datum isteka: 1 godina

hjIncludedInSample

Ovaj kolačić se postavlja da bi Hotjar znao da li je posetilac uključen u uzorak koji se koristi za generisanje toplotnih mapa, levaka, snimaka itd.

Datum isteka: 1 godina

_hjShownFeedbackMessage

Ovaj kolačić se postavlja kada posetilac smanji ili upotrebi alatku Incoming Feedback. Ovo se radi da bi se alatka Incoming Feedback odmah učitala kao umanjena ako posetilac pređe na drugu stranicu na kojoj ona treba da se prikaže.

Datum isteka: 1 godina

_hjRecordingEnabled

Ova vrednost se postavlja kada počne snimanje. Koristi se da bi se videlo da li korisnik već snima ovu sesiju.

Datum isteka: 1 godina

Google analitika  
__utmb

Na nekim našim veb-sajtovima i stranicama koristimo Google analitiku za prikupljanje statističkih podataka. Ovaj kolačić određuje sesiju posetioca.

Datum isteka: Nakon sesije

__utma

Ovaj kolačić identifikuje jedinstvene posetioce.

Datum isteka: 2 godine

__utmz

Ovaj kolačić prati saobraćajne izvore i navigaciju.

Datum isteka: 6 meseci

_ga 

Ovaj kolačić se koristi za razlikovanje korisnika.

Datum isteka: 2 godine

_gid

Ovaj kolačić se koristi za razlikovanje korisnika.

Vreme isteka: 24 sata

_gat

Ovaj kolačić se koristi za regulisanje stope zahteva. To važi ako se za aktiviranje Google analitike koristi Google Tag Manager.

Vreme isteka: 1 minut

Google AdWords  
NID

Ovaj kolačić registruje jedinstveni ID koji identifikuje uređaj korisnika koji se vratio. ID se koristi za ciljano reklamiranje.

Datum isteka: 6 meseci

Facebook  
fr

Koristi ga Facebook kao svoj primarni reklamni kolačić u cilju reklamiranja, kao i merenja i poboljšanja relevantnosti reklama.

Datum isteka: 3 meseca

datr

Svrha kolačića datr je da identifikuje veb pregledač koji se koristi za povezivanje na Facebook nezavisno od prijavljenog korisnika. Ovaj kolačić igra ključnu ulogu za funkcije koje štite veb-sajt Facebook, kao i njegov integritet.

Datum isteka: 1 godina

locale

Ovaj kolačić sadrži lokalni standard prikaza poslednjeg prijavljenog korisnika u ovom pregledaču. Ovaj kolačić izgleda da se postavlja samo nakon što se korisnik odjavi.

Datum isteka: 6 dana

wd

Ovaj kolačić skladišti dimenzije prozora pregledača i Facebook ga koristi za optimalno prikazivanje stranice.

Datum isteka: 7 dana

Linkedin  
bcookie

Koristi ga usluga za društvene mreže LinkedIn za praćenje korišćenja ugrađenih usluga – to je kolačić za ID pregledača.

Datum isteka: 1 godina

bscookie

Koristi ga usluga za društvene mreže LinkedIn za praćenje korišćenja ugrađenih usluga. To je kolačić za obezbeđenje ID-a pregledača.

Datum isteka: 1 godina

lidc

Koristi ga usluga za društvene mreže LinkedIn za praćenje korišćenja ugrađenih usluga. 

Datum isteka: 1 godina

BizoID

LinkedIn analitika reklama

Datum isteka: 6 meseci

Youtube  
PREF

Registruje jedinstveni ID koji Google koristi za vođenje statistike načina korišćenja YouTube video zapisa na različitim veb-sajtovima od strane posetilaca.

Datum isteka: 2 godine

 

5. Lista nezavisnih kolačića

Ime kolačića Svrha
__stid
__uset
__unam
__stacxiommap
__stgmap
__stamap
__stdlxmap
pxcelBcnLcy
pxcelPage_c010
Ovo je alatka koja našim posetiocima daje opciju da dele i preporučuju sadržaj Volvo Trucks veb-sajta na društvenim mrežama.
UID
UIDR
Koristimo ScorecardResearch veb oznake da bismo prikupljali podatke kao što su odnos novih i starih posetilaca, vremenska oznaka, URL i naslov veb stranice. ScorecardResearch označavanje se ne koristi za identifikovanje korisnika koji posećuje stranicu. Osim toga, podaci koje prikuplja ScorecardResearch samo su u grupnom obliku. Drugim rečima, u izveštajima kreiranim na osnovu ovih podataka ne kaže se da je Računar 1 išao sa Sajta A na Sajt B i na Sajt C. Umesto toga, izveštaji se uvek zasnivaju na čitavom skupu različitih računara, što znači da izveštaji sadrže informacije kao što su „67% čitave internet populacije išlo je na Sajt A“ ili „35% pojedinaca koje je išlo na Sajt A išlo je i na Sajt B“.
demdex Ovaj kolačić koristi Adobe Analytics za lakše identifikovanje jedinstvenog posetioca na više domena. Kolačić demdex se postavlja na nezavisnom domenu demdex.net u pregledaču. Ovaj domen je odvojen od veb-sajta na kome se korisnik trenutno nalazi.
RT Kolačić koji se koristi za prijavljivanje sa LinkedIn nalogom.


6. Upravljanje kolačićima

6.1. Kako se prikazuju kolačići
Pošto su kolačići obične tekstualne datoteke, mogu se pregledati pomoću većine uređivača teksta ili programa za obradu teksta. Možete da kliknete na kolačić da biste ga otvorili. U nastavku je data lista veza o tome kako se kolačići prikazuju u različitim pregledačima. Ako koristite neki drugi pregledač, pročitajte informacije o kolačićima u tom pregledaču. Ako koristite mobilni telefon, pročitajte dodatne informacije u priručniku za telefon.

Firefox

Chrome

Internet Explorer 8–10


6.2. Onemogućavanje/omogućavanje ili brisanje kolačića
Da biste ograničili ili blokirali kolačiće, uradite to u postavkama pregledača.

Ako uopšte ne želite da veb-sajtovi postavljaju kolačiće na vašem računaru, možete da prilagodite postavke pregledača tako da budete obavešteni pre postavljanja nekog kolačića. Takođe možete da prilagodite postavke da vaš pregledač odbija sve kolačiće ili samo nezavisne. Osim toga, možete da uklonite sve prethodno postavljene kolačiće. Imajte na umu da ćete morati da posebno prilagodite postavke za svaki pregledač i računar koji koristite.

Imajte u vidu da, ako ne želite kolačiće, više ne možemo da garantujemo da će naš veb-sajt pravilno funkcionisati. Neke funkcije na sajtu možda neće moći da se koriste, a možda nećete moći da vidite određene veb-sajtove. Osim toga, ako odbijete kolačiće, ne znači da više nećete viđati reklame. To samo znači da reklame više neće biti prilagođene vašim interesovanjima i da će se češće ponavljati.

Svaki pregledač ima drugačiju metodu za prilagođavanje postavki. Po potrebi upotrebite funkciju pomoći u pregledaču kako bi postavke bile tačne.

Da biste onemogućili kolačiće na mobilnom telefonu, pročitajte dodatne informacije u priručniku za telefon.

Možete da pročitate više o kolačićima na internet adresi http://www.aboutcookies.org/

7. Ostalo/nepredviđeni kolačići
Uzimajući u obzir kako Internet i veb-sajtovi rade, nemamo uvek uvid u kolačiće koje nezavisni proizvođači postavljaju preko našeg veb-sajta. To posebno važi za slučajeve gde naša veb stranica sadrži takozvane ugrađene elemente: tekstove, dokumente, slike ili kratke filmove koji su uskladišteni kod druge strane, ali se prikazuju na našem veb-sajtu ili preko njega.

Zato nam javite ako naiđete na neke takve kolačiće na ovom veb-sajtu koji nisu navedeni gore. Ili direktno pozovite relevantne nezavisne proizvođače i raspitajte se o tome kakve kolačiće postavljaju, zašto ih postavljaju, koliki je životni vek kolačića i kako vam garantuju privatnost.

8. Kontakt
Možda ćemo morati da prilagođavamo ove izjave s vremena na vreme, usled promene našeg veb-sajta ili propisa o kolačićima. Dozvoljeno nam je da menjamo sadržaj izjava i navedene kolačiće, u bilo kom trenutku i bez prethodnog upozorenja. Pročitajte najnoviji verziju na ovoj veb stranici.

Ako imate neka pitanja i/ili primedbe, javite nam se ovde.
Ažurirano 2018. godine.