Kamioni

Prva virtuelna obuka servisnih tehničara za električne kamione

U Volvo Trucks Srbija početkom godine obavljena je prva obuka servisnih tehničara za električne kamione na jedinstven način – virtuelnim putem. Ova obuka u virtuelnoj realnosti je prva ne samo u Volvoovoj kompaniji u Srbiji, već je i prva takve vrste u kamionskoj branši.

„Ovim se na vreme pripremamo za novo tehnološko doba – ne samo za servisiranje električnih kamiona, već i za potpuno novi način obuke servisnih tehničara. Ovaj način nam omogućava da se sva uputstva za rad ili eventualni problemi pri otklanjanju kvara mogu dobiti od stručnjaka stotinama, pa i hiljada kilometara udaljenom od servisnog tehničara“, kaže tehnički trener za tržište Volvo Trucks Adriatic South, inženjer Goran Kulevski.

Obuka je uspešno obavljena sa tehničarima zaposlenim u Volvo servisno-prodajnim centrima u Novim Banovcima, Čačku, Doljevcu i Novom Sadu. U prvom delu servisni tehničari su upoznati sa uputstvima za sigurno raspajanje visokog napona na električnom kamionu. Nakon toga je obuka obavljena „uživo“ - na virtuelno prikazanom kamionu i njegovim glavnim komponentama. Svaki od učesnika – i servisni tehničari i trener – bili su na različtim lokacijama u Srbiji, u mestima u kojima rade, odnosno žive.


Obuka u virtuelnoj realnosti je tehnički zahtevnija. Neophodne su specijalne – VR Oculus Quest 2 naočare koje nosi osoba koja je na treningu, dobra internet veza i prostorija minimalne površine desetak kvadratnih metara (za veća vozila i nešto veće površine).

Volvo Trucks od ranije ima iskustva sa primenom tehnologije virtuelne realnosti, jer je ona već korišćena u dva ciklusa. Prva primena je bila u nadmetanju servisnih tehničara na VISTA takmičenju. Ovo takmičenje uključuje zaposlene u posleprodaji Volvo Trucks korporacije u čitavom svetu – za rešavanje takmičarskih zadataka.