Kamioni

Sa paketom za uštedu goriva I-Save i drugim unapređenjima, potrošnja FH tegljača u realnim uslovima, na testu uglednog časopisa manja za 18 odsto!

Novi nezavisni test obavljen je u Nemačkoj sa nedavno ažuriranim I-Save paketom za uštedu na Volvo FH kamionu. Ovaj test pokazao je sjajne rezultate. Prosečna potrošnja je skoro 18% manja u poređenju sa istim modelom na testu obavljenim pre 4 godine.

Na testu, koji je sproveo ugledni nezavisni nemački časopis Trucker, bio je Volvo FH 460 opremljen paketom za uštedu goriva I-Save. Tegljač, poluprikolica i teret su imali ukupnu masu od 32 tone. Za test rutu od oko 343 km odabrani su javni putevi u južnoj Bavarskoj, uključujući autoputeve, brdovite terene i uže puteve.

U poređenju sa istim testom, obavljenim 2018. godine, pre nego što je Volvo uveo paket za uštedu goriva I-Save, nova verzija Volvoa FH 460 je postigla impresivnu kombinovanu prosečnu dizela od samo 21,48 litara na 100 km, odnosno oko 18% manje nego četiri godine ranije.

Sjani efekti I-Save paketa su postignuti naprednim poboljšanjima turbo kompaund tehnologije, „pametnijim“ novi softverom i prefinjenijom aerodinamičnošću. Niska potrošnja agensa AdBlue je sve važnija s obzirom na njegovu drastično uvećanu cenu. Ona je u poslednjih godinu dana na nekim tržištima uvećana za više od 100%. U novom testu Volvo FH je uspeo da potrošnju AdBlue zadrži na niskih 6% od ukupne potrošnje dizela.

Bez obzira na to što je cilj kompanije Volvo Trucks da 2030. godine električni kamioni čine polovinu njegove globalne prodaje teretnjaka, dizel-motor će nastaviti da igra važnu ulogu u smanjenju emisije CO2. Zbog toga se i dalje unapređuju pogonske linije svih Volvoovih klasičnih kamiona.

Činjenice o testu:

• Test je uradio novinar Jan Burgdorf, iz nemačkih časopisa Trucker i VerkehrsRundschau.

• Ukupna dužina testne rute 342,8 km. Ruta se koristi za testiranje kamiona različitih proizvođača u širokom spektru uslova.

• Bruto kombinovana masa FH 460 I-Save: 32 tone.

• Podešena brzina na tempomatu: 85 km/h.

• Testirani kamion 2022: Volvo FH 460 treće generacije, sa I-Save, Euro 6.

• Testiran kamion 2018: Volvo FH 460, Euro 6.

• Prosečna brzina: 2022. - 79,9 km/h; 2018. - 79,8 km/h.

• Potrošnja goriva uključujući AdBlue*: 2022 - 21,48 l/100 km; potrošnja Ad-Blue u odnosu na dizel 6,2%: 2018. - 26,15 l/100 km.


Činjenice o Volvo I-Save
:

• I-Save je prvi put uveden u ponudu 2019.

• 13-litarski motor sa Volvo tehnologijom Turbo Compound - D13TC, omogućava vožnju s niskim brojem obrtaja i visokim prosečnim brzinama tokom dužeg vremenskog perioda.

• Nova funkcija I-Torque upravlja izborom stepena prenosa, obrtnim momentom motora i kočenjem kada je I-Cruise aktiviran. Funkcija koristi sistem I-See da „pogleda“ put ispred sebe i, uzimajući u obzir i ukupnu masu vučnog voza (tegljač s poluprikolicom), procenjuje koliko je obrtnog momenta potrebno motoru da bi radio energetski što efikasnije.