Kamioni

Još dva FH tegljača za Fero Stillove vangabaritne prevoze 

Mali, ali sve uspešniji prevoznik vangabaritnih tereta, mladenovački Fero Still u 2022. godini je Volvo flotu proširio s još dva nova tegljača iz familije FH, u čiju cenu su uključeni i Plavi ugovori.

Preduzeće Fero Still je osnovano 1998. godine i u početku se bavilo maloprodajom građevinskog materijala, što je i danas jedna od okosnica poslovanja. U novije vreme delatnost preduzeća sa dvadesetčetvoro zaposlenih, proširena je i vangabaritnim prevozima, kojima se mladenovačko preduzeće sve uspešnije bavi. Za te namene u 2022. godini je kupilo još dva Volvo FH tegljača – sa dve /4x2/ i tri /6x2/ osovine, motorima od 500 KS i I-Save tehnologijom. Sada su u voznom parku od 12 vozila devet tegljači, od kojih pet nose Volvoov logo.

„Volvo tegljači sasvim ispunjavaju zahteve i specifičnih prevoza, poput transporta vangabaritnih tereta, u šta sam se i sam uverio u proteklih sedam godina“, kaže osnivač, vlasnik i direktor Fero Stilla, Dejan Žujević. „Najstariji Volvo u floti je iz 2015. godine i do sada je prešao 1.022.000 kilometara. Budući da je i pored tolikog ‘staža’ uvek spreman da krene na put, to najbolje svedoči o kvalitetu kamiona ove marke. Zbog osvedočenih performansi i robusnosti, planiram da Volvo tegljači postepeno zamenjuju vozila starije generacije, pa za 2023. pregovaram o kupovini najmanje jednog, a možda i dva Volvo tegljača“, dodaje gospodin ujević.

Fero Still se bavi međunarodnim i vanganbaritnim prevozima u Srbiji, a među najčešćim teretima su velike građevinske mašine. Mladenovačko preduzeće je, naime, ekskluzivni prevoznik građevinskih mašina dva svetski najrenomiranija proizvođača, čije gorostase u Srbiju dovozi iz Holadnije, Nemačke, Slovenije i drugih evropskih država. Za te poslove Fero Still posduje 15 priključnih vozila, među kojima su i specijalne poluprikolice „labudice“ sa četiri i pet osovina prilagođene prevozu bagera, buzdožera i utovarivača. U ovoj godini kupljena je i takozvana teleskopska poluprikolica, s rastegljivom rudom pa njena dužina može da dostigne skoro 30 metara što je čini pogodnom za prevoz vrlo dugačkih tereta mase do 30 tona. Nju s lakoćom vuče jedan od novih Volvo FH kamiona.