Kamioni

Za Express Trans još 10 tegljača sa Zlatnim ugovorom

Nakon vlasničke promene, kompanija iz Novog Sada vozila drugih brendova zamenjuje samo Volvo kamionima, po šemi jedinstvenoj u Srbiji: prodaja ili zamena tegljača čim istekne četvorogodišnji Zlatni ugovor.

Krajem 2020. godine novosadski Express Trans je dobio novog vlasnika – veliku američku transportnu kompaniju VSS Transportation Group iz Teksasa, koja u voznom parku ima više od 400 Volvo kamiona. Poučeni odličnim iskustvima s leve strane Atlantika, poslovodstvo Express Transa je odlučilo da nekadašnji vozni park postepeno zamenjuje i obnavlja Volvo kamionima, pa su tako sredinom decembra 2022. preuzeti ključevi od 10 novih HF tegljača sa turbokompaund motorima od 460 KS i I-Save tehnologijom za ekonomičnu potrošnju goriva.

Nova vozila su prilagođena međunarodnom transportu i opremljena da vozaču pruže puni komfor, ali i da mu posao učine što bezbednijim. Tako su u specifikaciji, između ostalog, sedlo sa teflonskom kliznom površinom, kamera za nadzor mrtvih uglova na desnoj strani (u donjem delu desnog retrovizora), pneumatsko oslonjena prednja osovina, parkirni klima-uređaj i sve ostalo što se inače ugrađuje u dugoprugaše za međunarodne ture.

Kupovina je finansirana posredstvom Volvo finansijskog servisa, ali je jedinstvena u Srbiji: Express Trans je za svih 10 kamiona zaključio četvorogodišnje Zlatne ugovore i kada oni isteknu vozila se prodaju, odnosno zamenjuju za nove Volvo kamione.

Matična američka kompanija sve kamione zadržava u floti tri, maksimalno četiri godine (što je i normalno, jer su tamo vozila izložena intenzivnoj eksploataciji) pa ih potom zamenjuje novim. Mi smo se opredelili za sličnu šemu, s tim što ćemo nastojati da zamena bude svake četiri godine i da praktično uvek imamo izuzetno mlad vozni park“, kaže jedan od suvlasnika Express Trans, gospodin Damir Šušić.

„Za novih 10 Volvoa smo se opredelili jer i mi u Srbiji imamo odlična iskustva s tim kamionima. Naime, nekadašnji Solaris City Expres iz Odžaka (takođe u vlasničkom srodstvu sa VSS Transportation Group), koji je u međuvremenu pripojen Express Transu, početkom jula 2020. preuzeo je prvih 10 Volvo tegljača iz ondašnje FH iz Reloaded edicije, koji su se u svemu pokazali odličnim, pre svega po potrošnji i kvalitetu, jer, uz redovno održavanje, s njima nismo imali nijedan tehnički problem. Uz to, vozači vole da upravljaju Volvo kamionima, što je bio još jedan od razloga da Express Trans prošle godine kupi još pet novih FH tegljača, takođe s potpisanim Zlatnim ugovorima. Tako je sada u voznom parku Express Transa ukupno 35 Volvo tegljača, kojima bi već u narednoj godini trebalo da se pridruže novi, jer planiramo prodaju starijih vozila drugih brendova, prvenstveno uz 2015. I 2016. godine, umesto kojih treba da stignu novi Volvoi “, dodaje gospodin Šušić.

U voznom park Express Transa sada je oko 130 tegljača, koji vuku razne tipove poluprikolica „zavesarki“, a najčešće voze do Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije. No, najduže ture su do Švedske, kada povremeno iz Srbije voze neke delove za Volvoove montažne pogone!