Kamioni

Razmišljate o prelasku na električni kamion za gradski prevoz? Evo nekoliko pitanja koje treba da razmotrite.

| 5 minuta
Električni kamioni su postali stvarnost i potreba za mnoge transportne zadatke. Da li radite u urbanim sredinama i trebaju vam neke smernice u sledećem koraku ka električnim transportnim rešenjima? Evo nekoliko pitanja koje treba da razmotrite.

Koje su vaše transportne potrebe?

Zahvaljujući niskom nivou buke i emisija, električni kamioni su idealni za rad u stambenim i gradskim sredinama, kao što su gradski prevoz sakupljanja otpada, potrošnog materijala i lakih građevinskih radova.
 

Koliko je težak teret koji nosite?

Što je veća nosivost, potrebno je više akumulatora da se pređe bilo koja udaljenost. Međutim, akumulatori doprinose vašoj ukupnoj težini, a težina utiče na domet. Ovo treba uzeti u obzir na primer u aplikacijama za građevinarstvo i upravljanje otpadom. Prema direktivi Evropske Unije još jedna dodatna tona može da bude dopuštena za vozila sa alternativnim gorivima kako bi se kompenzovala dodatna težina. U kompaniji Volvo Trucks pravimo realistične simulacije rute kako bismo osigurali da ste u mogućnosti da izvršite zadatak pri određivanju kamiona.
 

Koliko daleko morate da vozite?

Električni kamioni trenutno mogu da putuju od 70 do 300 km sa noćnim punjenjem u zavisnosti od primene. Planiranje zadataka na dužim razdaljinama očigledno znači zakazivanje daljeg punjenja na određenim lokacijama na putu, u skladu sa vremenom vozača.
 

Koje su vam opcije punjenja?

U početku verujemo da će se većina kamiona puniti u bazi klijenta u toku noći. Dodatni brzi DC punjači postaju zanimljiva opcija u operacijama sa dve smene. Kako električna vozila postaju uobičajena, postojaće i potreba i mogućnost da se pune na mnogo različitih mesta, kao što su benzinske pumpe, utovarne stanice, servisne radionice, stajališta za kamione i druga mesta gde su kamioni parkirani. Kada isporučujemo kamion u kompaniji Volvo Trucks, oprema za punjenje je uključena i pažljivo procenjujemo rutu sa kupcem i izračunavamo gde će punjenje biti potrebno da bi se ispunili zahtevi za transport.
 

Da li ste voljni da uložite u planiranje ruta i obuku vozača?

Da biste izvukli najbolje iz električnog kamiona, on mora da se vozi na način koji obnavlja energiju i maksimalno povećava domet. Da biste pomogli vozačima da koriste tehnologiju električnog pogona na najefikasniji način, kurs obuke i alati koji pomažu u planiranju ekonomičnih ruta za vaša vozila mogu da budu vredna investicija.
 

Da li će električni kamioni pomoći imidžu vašeg brenda i pomoći u poboljšanju vašeg poslovanja?

Kao tiša, održivija opcija, električni kamioni mogu da vam pomognu da smanjite emisiju ugljen-dioksida, poboljšate svoj imidž i dobijete ugovore sa kupcima ili vladinim agencijama koje imaju jake ciljeve održivosti. Tiše i savremenije vozilo bi takođe moglo da privuče vozače, koji su oskudan resurs. Ako su marketing i izgradnja imidža prioritet, elektromobilnost bi mogla da bude dobra opcija za vas.
 

Da li želite da obavljate noćne gradske isporuke?

Mnogi veliki gradovi beleže porast noćnih isporuka koristeći tiše električne kamione. Fleksibilnost koju nudi preduzećima koja nisu opterećena otpremanjem kamiona u jutarnjem špicu je atraktivna, omogućavajući ekonomičnije raspoređivanje resursa. Smanjenje najintenzivnijeg obima saobraćaja i zagađenja bukom prioriteti su gradskih vlasti širom sveta.
 

Da li su električni kamioni profitabilni izbor?

Nove poslovne mogućnosti postaju dostupne kompanijama koje žele da budu u mogućnosti da transportuju robu na lokacije i u terminima koji nisu mogući sa kamionima na fosilna goriva. Sve veći broj gradova planira da uvede zone nulte emisije u kojima su dozvoljena samo električna vozila. Razgovara se i o porezima koji će podržati tranziciju ka društvu koje je neutralnije u pogledu CO2. Sve više kompanija koje koriste električne kamione su uključene u zelena partnerstva, što može da ima negativan efekat na poslovanje.
 

Da li ste spremni da preduzmete sledeći korak ka električnim rešenjima za transport? Obratite se lokalnom prodavcu da biste saznali više o mogućnostima poslovanja.

Jarko Ajne

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Slični članci