Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FM – dizajniran da privuče vozače pomoću nove kabine i bolje vidljivosti

Firma Volvo Trucks je predstavila Volvo FM sledeće generacije sa poboljšanjima okruženja vozača i inovacijama koje obezbeđuju viši nivo udobnosti, bezbednosti i produktivnosti. „Prostran i sa izuzetnom vidljivošću, novi Volvo FM teški kamion je osmišljen da bude ultimativno radno mesto na točkovima u svim segmentima“, kaže Rodžer Alm, predsednik firme Volvo Trucks.
08A3740 FM 4x2 tegljač sa prikolicom
Novi Volvo FM težak kamion je osmišljen tako da bude vrhunsko radno mesto na točkovima u svim segmentima.

„Vozači su jedan od najvažnijih resursa u transportnoj industriji“, nastavlja Rodžer Alm. „Sa novim Volvo FM kamionom predstavljamo prilagodljivu radnu alatku koja takođe nudi obilje udobnosti, što omogućava klijentima da privuku i zadrže najbolje vozače koji će im uspešno sprovoditi poslovanje.“

Mobilna kancelarija napravljena za vozače
„Novi Volvo FM je prilagodljiva radna mašina iz našeg asortimana – okretan je i sposoban da služi svrsi, tj. da bude prostran, bezbedan i udoban za vozače“, kaže Karina Bistrem, glavna dizajnerka unutrašnjeg izgleda za Volvo Trucks. „Takođe smo postigli vrlo dobru vidljivost pomoću niže linije vrata, novih retrovizora i kamere u uglu putnika.“

Da bi to postigla, nova kabina je podigla A-stubove, što joj daje još jedan dodatni kubni metar prostora i više svetla. Takođe dolazi sa pametnom tehnologijom koja je u osnovi fokusa firme Volvo na stvaranje vrhunske mobilne kancelarije za vozače.

Unutrašnjost je istaknuta novom instrument tablom koja nudi više prostora za skladištenje, nove boje i moderan dinamički ekran. Grupa uključuje ekran instrument table od 12 inča sa visokom rezolucijom i interfejsom koji je prilagođen korisnicima na kome vozač može lako da vidi važne informacije i izabere jedan od četiri različita prikaza na ekranu, u zavisnosti od situacije u vožnji. Instrument tabla, koja je spremna za buduća ažuriranja i povezane usluge, dizajnirana je tako da pojednostavi interakciju vozača i umanji ometanja pri pristupu kritičnim informacijama.

Novi Volvo FM ima opcionalni bočni ekran od 9 inča za Infotainment, navigacionu podršku, informacije o transportu i praćenje kamere. Ekran omogućava interakciju na različite načine: sa intuitivno pozicioniranom dugmadi na volanu, preko glasovne kontrole ili direktno preko ekrana osetljivog na dodir i ekrana kontrolne table. Instrument tabla i bočni ekran rade na brojnim jezicima. Pored toga, nova opcija za podešavanje nagiba stuba volana nudi još ergonomičniji položaj za vožnju.

Deo za odmor nadograđen za udobnost
Nova kabina za spavanje je nadograđena sa podignutim krevetom i poboljšanim mogućnostima skladištenja koje obuhvataju veliki odeljak za skladištenje ispod kreveta i skladište na gornjoj desnoj strani sa LED panelima koji su u razdelnicima. Prelazak sa sedišta na krevet je lakši nego ikad uz novi tanji, ergonomski projektovani I-Shift menjač. Udobnost u kabini je još više poboljšana kroz ojačanu izolaciju koja pomaže u zaštiti od hladnoće, toplote i buke.

Spoljašnjost ima hrabar novi izgled
Spoljašnjost sledeće generacije Volvo FM kamiona ima novi aerodinamični oblik, sa prepoznatljivim linijama napred i uglađenom linijom karaktera sa strane potpuno nove kabine. Osim toga, prednja svetla u obliku slova V su postavljena za optimalnu aerodinamiku, a veća ploča za prepoznavanje brenda i gornja prednja maska hladnjaka pružaju kamionu hrabar, samopouzdani izgled.

Nove automatizovane bezbednosne funkcije
Pored poboljšane vidljivosti za vozače, druga bezbednosna poboljšanja na novom Volvo FM kamionu obuhvataju tempomat za nizbrdicu koji podešava maksimalnu brzinu za sprečavanje neželjenog ubrzanja prilikom putovanja nizbrdo i prilagodljivi tempomat (ACC) koji sada radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h.

Kočioni sistem sa elektronskom kontrolom (EBS), koji je preduslov za bezbednosne funkcije kao što je kočioni sistem za vanredne situacije i elektronska kontrola stabilnosti, sada je standardan na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbednosnim sistemima pomoćna funkcija za kretanje u traci i pomoćna funkcija za stabilnost, takođe je dostupno kao opcija.

Volvo FM takođe nudi sistem za prepoznavanje znakova na putu koji se prikazuje na instrument tabli da bi upozorio vozača. Sistem može da otkriva saobraćajne znake, kao što su zabrane preticanja, tipovi puta i ograničenja brzine.

Opcionalna kamera u uglu putnika pruža komplementaran pogled na stranu kamiona na bočnom ekranu.

Manja potrošnja goriva i veća produktivnost
Izbor dostupnih konfiguracija pogonske grupe i šasije znači da novi Volvo FM može da bude prilagođen za pružanje veće produktivnosti i uštede goriva u širokom nizu primena. Poboljšanja uglova upravljanja prateće i dodatne osovine takođe omogućava kamionu odlično manevrisanje koje dolazi do izražaja u, recimo, gustom gradskom saobraćaju.

Na mnogim tržištima Volvo FM je dostupan sa motorom na tečni prirodni gas koji ispunjava standard Euro 6 i koji nudi ekonomičnost u potrošnji goriva i performanse koji su ekvivalentni odgovarajućim Volvo dizel kamionima, ali uz znatno manji uticaj na klimu. Gasni motor može da radi na biogas, koji smanjuje emisiju CO2 do 100 odsto, ili na prirodni gas koji smanjuje emisiju CO2 do 20% u poređenju sa ekvivalentnim Volvo dizel kamionima. To se odnosi na emisiju izduvnih gasova iz vozila tokom korišćenja, od rezervoara do točka.

Novi servisni ugovor pomaže klijentima da poboljšaju gotovinski tok
Brz razvoj povezanih usluga prevoznicima nudi potpuno nove načine za povećanje vremena korišćenja vozila i optimizaciju korišćenja vozila.

Volvo Trucks predstavlja Volvo Flexi-Zlatni ugovor koji pruža istu pokrivenost kao Volvo Zlatni ugovor, po istoj predvidljivoj ceni, ali uz mnogo fleksibilnije prilagođavanje promenljivim poslovnim potrebama. Mesečna naknada se razlikuje, zahvaljujući opsegu fleksibilnosti od 40% za procenjenu godišnju kilometražu. To omogućava prevoznicima veću fleksibilnost da prilagođavaju aktivnosti zbog sezonskih kretanja i promenljive potražnje.

„Mnoge transportne kompanije iskazuju potrebu za većom fleksibilnošću servisnih ugovora. Sada imamo tehnologiju koja omogućava ovakva dinamična i povezana rešenja“, kaže Tomas Nimajer, menadžer za razvoj poslovanja u Odeljenju za servisne ugovore firme Volvo Trucks.

Volvo Flexi-Zlatni servisni ugovor je dostupan na pojedinim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Činjenice o novom Volvo FM kamionu

• Kabine: dnevna kabina, niska dnevna kabina, niska kabina za spavanje, Globetrotter kabina, kabina za posadu. Spoljašnji i unutrašnji paketi opreme za individualan dizajn.
  • Motori: Dizel motori su dostupni sa različitim standardima za emisiju izduvnih gasova. Volvo FM je dostupan i sa Euro 6 Step D motorom na tečni prirodni gas na izabranim tržištima.
  • Sistem za promenu stepena prenosa: I-Shift sa softverskim paketom za različite oblasti primene.
  • Svetla: Halogena ili LED prednja svetla.

VEZA do filma
VEZA do slika visoke rezolucije
VEZA do ostalih obaveštenja o proizvodima; Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX