Firma Volvo Trucks je odvela svoj najrobustniji građevinski kamion u budućnost uz novi Volvo FMX

Firma Volvo Trucks je predstavila potpuno novi Volvo FMX sa potpuno novom kabinom, većom nosivošću i inovativnim bezbednosnim funkcijama. Sa povećanom nosivošću prednje osovine do 20 tona i opterećenje od 38 tona, novi Volvo FMX je napravljen za najteže uslove i najzahtevnije zadatke.
Novi Volvo FMX

„Naši klijenti u građevinskoj industriji suočavaju se sa sve većim zahtevima za poboljšavanje oblasti kao što su održivost, ekonomičnost, bezbednost i produktivnost“, kaže Rodžer Alm, predsednik firme Volvo Trucks. „Predstavljanjem novog Volvo FMX kamiona dokazujemo našu posvećenost podršci tim klijentima pravljenjem robustnih kamiona i inovativnih usluga kako bismo im pomogli da učine poslovanje lakšim, bezbednijim i profitabilnijim.“

Potpuno nova kabina sa jačom spoljašnjošću
Novi Volvo FMX je napravljen na potpuno novoj platformi kabine na osnovu dugog i uspešnog iskustva kompanije Volvo u pravljenju robustnih i funkcionalnih građevinskih kamiona.

„Novi Volvo FMX je dizajniran tako da pruži superiornu kombinaciju okretnosti i izdržljivosti“, objašnjava Ismail Ovacik, glavni dizajner spoljašnjeg izgleda firme Volvo Trucks. „Potpuno nova kabina uključuje prednji odeljak sa lako zamenjivim čvrstim delovima, štitnicima za prednja svetla i nova LED prednja svetla u obliku slova V. Da bismo vozačima olakšali ulazak ili izlazak, dizajnirali smo nove neklizajuće stepenike.“

Veći fokus na vozača
Novi Volvo FMX nudi veći prostor u dnevnoj kabini i skladište od maksimalno 800 litara. Vozači dobijaju i poboljšanu vidljivost zahvaljujući spuštenoj liniji vrata i novim retrovizorima. Vidljivost može da se dodatno poboljša dodavanjem kamere u uglu putnika koja pruža komplementaran pogled na stranu kamiona.

Unutrašnjost se odlikuje novom instrument tablom sa više prostora za skladištenje, novim bojama i modernim rasporedom. Uključuje ekran instrument table od 12 inča sa visokom rezolucijom i interfejsom koji je prilagođen korisnicima na kome vozač može lako da vidi važne informacije i izabere jedan od četiri različita prikaza na ekranu, u zavisnosti od situacije u vožnji. Instrument tabla je spremna za buduća ažuriranja i povezane usluge.

Opcionalni bočni ekran od 9 inča pruža Infotainment, navigacionu podršku, transportne informacije i praćenje kamere. Ekran koji se lako može dohvatiti omogućava vozaču da ostvari interakciju na brojne načine: sa intuitivno pozicioniranom dugmadi na volanu, preko glasovne kontrole ili direktno preko ekrana osetljivog na dodir i ekrana kontrolne table.

Instrument tabla i bočni ekran rade na brojnim jezicima.

Novi FMX je opremljen i novim panoom za kontrolu trenja koji pomaže vozaču da lako i brzo izađe na kraj sa potencijalno opasnim situacijama, kako na putu tako i van njega. Vozač može da poveća vuču tako što će na lak način aktivirati blokade diferencijala, tako što će okretati dugme i istovremeno gledati status vuče instrument tabli.

Novi volan sa opcijom nagiba stuba nudi vozaču još ergonomičniji položaj tokom vožnje.

Deo za odmor sa više prostora i većom udobnošću
Nova kabina za spavanje novog Volvo FMX kamiona stiže sa boljim mogućnostima za skladištenje, uključujući veliki skladišni deo ispod podignutog kreveta i skladište na gornjoj desnoj strani sa LED panelima koji su u razdelnicima. Udobnost u kabini je još više poboljšana kroz ojačanu izolaciju koja pomaže u zaštiti od hladnoće, toplote i buke. Prelazak sa sedišta na krevet je lakši nego ikad uz novi tanji, ergonomski projektovani I-Shift menjač.

Ukupna težina do 150 tona povećava produktivnost
Novi Volvo FMX ima najteži dodatak u asortimanu Volvo šasija – opterećenje od 38 tona koje omogućava veću ukupnu težinu do 150 tona. Pored toga, prednje vazdušno oslanjanje je nadograđeno, što omogućava nosivost prednjih osovina do 10 tona ili 20 tona za dvostruke prednje osovine. Za kamione koji imaju upravljivu prateću ili gurajuću osovinu, uglovi upravljanja su povećani, što je dovelo do boljeg manevrisanja i manjeg habanja guma. Sva ova poboljšanja doprinose većoj produktivnosti i ekonomičnosti za zadatke građevinskog transporta.

Bezbednosne funkcije koje pomažu u izbegavanju udesa
Novi Volvo FMX obuhvata prilagodljivi tempomat (ACC) koji sada radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h. Dalje funkcije za poboljšavanje bezbednosti na Volvo FMX kamionu obuhvataju tempomat za nizbrdicu koji podešava maksimalnu brzinu za sprečavanje neželjenog ubrzanja prilikom putovanja nizbrdo. Kočioni sistem sa elektronskom kontrolom (EBS), koji je preduslov za bezbednosne funkcije kao što je kočioni sistem za vanredne situacije i elektronska kontrola stabilnosti, sada je standardan na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbednosnim sistemima pomoćna funkcija za kretanje u traci i pomoćna funkcija za stabilnost, takođe je dostupno kao opcija.

Bezbednost na novom Volvo FMX kamionu je dodatno poboljšana sistemom za prepoznavanje znakova na putu tako što na ekranu instrument table prikazuje znakove na putevima kao što su zabrane preticanja, tip puta i ograničenja brzine.

Za naročito teške primene kao što je rudarstvo, Volvo FMX dolazi sa opcionalnim čeličnim krovnim poklopcem sa izlazom za hitne slučajeve koji uklanja ceo poklopac.

Robustan i kompletan paket
Projektovanjem robustnog novog FMX građevinskog kamiona koji može da nosi više tona i lakše manevriše dok je vozač na bezbednom i udobnom, firma Volvo Trucks može da poveća produktivnost i profitabilnost u građevinskoj industriji.

Novi servisni ugovor pomaže klijentima da poboljšaju gotovinski tok
Brz razvoj povezanih usluga prevoznicima nudi potpuno nove načine za povećanje vremena korišćenja vozila i optimizaciju korišćenja vozila.

Volvo Trucks predstavlja Volvo Flexi-Zlatni ugovor koji pruža istu pokrivenost kao Volvo Zlatni ugovor, po istoj predvidljivoj ceni, ali uz mnogo fleksibilnije prilagođavanje promenljivim poslovnim potrebama. Mesečna naknada se razlikuje, zahvaljujući opsegu fleksibilnosti od 40% za procenjenu godišnju kilometražu. To omogućava prevoznicima veću fleksibilnost da prilagođavaju aktivnosti zbog sezonskih kretanja i promenljive potražnje.

„Mnoge transportne kompanije iskazuju potrebu za većom fleksibilnošću servisnih ugovora. Sada imamo tehnologiju koja omogućava ovakva dinamična i povezana rešenja“, kaže Tomas Nimajer, menadžer za razvoj poslovanja u Odeljenju za servisne ugovore firme Volvo Trucks.

Volvo Flexi-Zlatni servisni ugovor je dostupan na pojedinim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Činjenice o novom Volvo FMX kamionu

• Kabine: dnevna kabina, niska dnevna kabina, niska kabina za spavanje, Globetrotter kabina, kabina za posadu. Spoljašnji i unutrašnji paketi opreme za individualan dizajn.
  • Novi volan sa opcijom nagiba stuba za još ergonomičniji položaj tokom vožnje.
  • Motori: Dizel motori su dostupni sa različitim standardima za emisiju izduvnih gasova.
  • Sistem za promenu stepena prenosa: I-Shift i I-Shift menjač sa sporohodnim stepenima prenosa, sa softverskim paketima za različite oblasti primene.
  • Svetla: Halogena ili LED prednja svetla.

VEZA do filma
VEZA do slika visoke rezolucije
VEZA do ostalih obaveštenja o proizvodima; Volvo FH, Volvo FH16 i Volvo FM