Kamioni

Novi, snažniji motor za Volvo FH16 pruža maksimalnu produktivnost

Volvo Trucks predstavlja novi motor za svoj legendarni kamion FH16. Sa čak 780 KS i 3800 Nm, novi 17-litarski motor može sa lakoćom da izađe na kraj sa najtežim transportnim zadacima, istovremeno pružajući izvanrednu efikasnost potrošnje goriva i izdržljivost. Novi motor je sertifikovan za rad na biogorivima.
Novi, snažniji motor za Volvo FH16 pruža maksimalnu produktivnost
Novi, snažniji motor za Volvo FH16 pruža maksimalnu produktivnost

Kontinuirana vožnja pri velikim brzinama sa velikim teretom može biti izazov – ali ne i za novi Volvo 17-litarski Euro 6 motor ugrađen u kamion FH16. Budući da je konstruisan za najzahtevnije transportne zadatke, novi motor je dostupan u tri nivoa snage: 600 KS, 700 KS i 780 KS. Nivoi obrtnog momenta su povećani na 3000 Nm, 3400 Nm i 3800 Nm - u najsnažnijoj verziji. Veći nivoi snage i obrtnog momenta prevode se u brži odziv motora, bolje vozne karakteristike, maksimalnu produktivnost i poboljšanu efikasnost potrošnje goriva.

 

„Ponosan sam što mogu da predstavim naš novi motor. To je zaista remek-delo i rezultat inženjeringa svetske klase. Verzija od 780 KS je najjači motor u industriji. Kada se penjete po strmim nagibima na putu sa maksimalnim teretom, ne želite da se zaglavite zbog premalo obrtnog momenta i snage. Zbog toga smo sve napore usmerili na to da motor D17 bude veoma moćan, pouzdan i brz. Za naše klijente to znači brže obavljanje posla uz poboljšanu efikasnost potrošnje goriva”, kaže Markos Vajngertner, produkt menadžer kompanije Volvo Trucks.

 

Motor D17 je opremljen jednim efikasnim turbo punjačem koji povećava odziv motora i poboljšava doživljaj vožnje. Inovativni patentirani dizajn talasastog klipa kompanije Volvo optimizuje sagorevanje i smanjuje emisije, a novi sistem ubrizgavanja obezbeđuje najbolju ekonomičnost potrošnje goriva, dok povećani vršni pritisak u cilindru omogućava veliku izlaznu snagu.

Snaga kočenja motora u čitavom opsegu brzina znatno je poboljšana zahvaljujući izvanrednom odzivu motora. To omogućava brze promene stepena prenosa i za posledicu ima manje habanja zaštitnih obloga kočnica i kočionih diskova, a omogućava i efikasnije kretanje nizbrdo.

 

Sertifikovan za rad na biogorivima

Novi motor D17 je sertifikovan za rad na HVO (hidrotretiranom biljnom ulju) u svim klasama snage. Verzija od 700 KS je takođe sertifikovana za rad na 100% biodizelu (B100). Menjač je izmenjen kako bi izdržao do 3800 Nm, a unutrašnja efikasnost menjača je dodatno poboljšana na verzijama od 3000 Nm i 3400 Nm.

 

„Uveren sam da će klijenti i vozači ceniti veću snagu kočenja motora, kao i mogućnost rada na HVO-u i biodizelu. D17 je fantastičan motor za fantastičan kamion, a svi naši klijenti koji se oslanjaju na Volvo FH16 u svom svakodnevnom radu sada će imati pomoć još moćnije alatke“, kaže Markos Vajngertner.

 

Prodaja modela Volvo FH16 sa novim motorom počeće sredinom 2024. Početak proizvodnje zakazan je za drugu polovinu 2024. za evropska tržišta i Australiju.

 

Novi motor je dostupan u potpuno novom modelu Volvo FH16 Aero i najnovijoj verziji modela Volvo FH16.

 

VEZA do saopštenja za medije o modelu Volvo FH16 Aero


VEZA do saopštenja za medije o modelu Volvo FH16 sa standardnom kabinom

VEZA do slika i video zapisa visoke rezolucije

 

Slike i filmovi za medije su dostupni u medijskom centru kompanije Volvo Trucks: https://media.volvogroup.com/dam

Za više informacija, osoba za kontakt je:

 

Marijana Ćirović

Koordinator za marketing i administraciju
E-mail: marijana.cirovic@volvo.com
Tel: +381 63 1015607

 

Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za zahtevne profesionalne klijente zahvaljujući svom kompletnom asortimanu kamiona za srednje i teške uslove rada. Podrška klijentima se pruža putem globalne mreže distributera sa 2300 servisnih punktova u oko 130 zemalja. Volvo kamioni se sastavljaju u 12 zemalja širom sveta. Tokom 2022. isporučeno je oko 145.000 Volvo kamiona širom sveta. Volvo Trucks je deo grupacije Volvo, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi rešenja za finansiranje i servisiranje. Volvo Trucks zasniva svoj rad na osnovnim vrednostima – kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.