Kamioni

Firma Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH16 – kombinuje udobnost sa snagom za superiornu produktivnost

Firma Volvo Trucks je predstavila novu generaciju Volvo FH16 kamiona koji uspešno spaja nove bezbednosne funkcije, radno okruženje napravljeno za vozače i najnovije tehnologije da bi klijentima pružio veću produktivnost. Novi glavni model pripada sledećoj generaciji vozila firme Volvo Trucks dizajniranim za vozača.
Firma Volvo Trucks predstavlja novi Volvo FH16
„Volvo FH16 može da podnese sve najzahtevnije primene i, istovremeno, pruži klijentima i vozačima najbolje od svega“, kaže Rodžer Alm, predsednik firme Volvo Trucks.

„Volvo FH16 je pravi premijum proizvod koji može da podnese sve najzahtevnije primene i, istovremeno, pruži klijentima i vozačima najbolje od svega“, kaže Rodžer Alm, predsednik firme Volvo Trucks. „Sa novom generacijom smo napravili paket koji ne pravi kompromis između snage i ekonomične potrošnje goriva, udobnosti i stila.“

„Volvo FH16 pruža sve što očekujete od Volvo kamiona i još više, čime je osiguran naš položaj u svojstvu brenda za težak, zahtevan dugolinijski transport“, dodaje on.

Hrabra spoljašnjost odražava pametne tehnologije
Spoljašnjost novog kamiona odlikuju karakteristična prednja svetla u obliku slova V koja imaju efekte nalik na kristale da bi odražavala tehnologiju na kojoj su kamioni napravljeni. Snažni karakter i nasleđe vrhunskog modela Volvo FH16 su poboljšani maskom sa temom vodopada, dok su ploče prednjih svetala pomerene blago ka spolja da bi vozilo dobilo bolju aerodinamiku i samopouzdan stav.

„U novom Volvo FH16 kamionu smo ponovo izmislili najznačajnije elemente dizajna naših prethodnih generacija i još više ih poboljšali. Sa novim visokotehnološkom prednjim svetlima, na primer, podigli smo naš snažan identitet svetala na viši nivo, dok je čitav prednji deo kamiona ponovo napravljen da bi ostavljao snažniji utisak“, objašnjava Ismail Ovacik, glavni dizajner spoljašnjeg izgleda firme Volvo Trucks.

„Hrabrija, sofisticiranija i samouverenija, spoljašnjost kamiona Volvo FH16 odražava činjenicu da je kamion povezaniji i pametniji nego ikada pre“, kaže on.

Poboljšana okolina sa akcentom na vozaču
Unutrašnjost novog kamiona Volvo FH16 je posebno dizajnirana sa vozačima na umu i ažurirana novim naglašenim bojama i opremom koja daje izgled i osećaj kvaliteta i ekskluzivnosti. Nadograđena instrument tabla uključuje praktične nove prostore za skladištenje i potpuno digitalizovani ekran instrument table od 12 inča sa visokom rezolucijom. Vozač može da bira između četiri različita prikaza ekrana u zavisnosti od situacije tokom vožnje i informacija koje vozači žele da se prikazuju.

Oblast za vozače može da se opremi bočnim ekranom od 9 inča koji pruža Infotainment, navigacionu pomoć, transportne informacije i praćenje kamere. Ekran je lako dostupan sa mesta vozača. Interakcija može da se obavlja na nekoliko načina: sa intuitivno pozicioniranom dugmadi na volanu, preko glasovne kontrole ili direktno preko ekrana osetljivog na dodir i ekrana kontrolne table.

Instrument tabla i bočni ekran rade na brojnim jezicima.

U novim kamionima I-Shift ručica menjača je redizajnirana u premijum standardu i uključuje osvetljene znakove za izbor stepena prenosa i nove pogonske modele za optimizovani učinak.

Poboljšano manevrisanje i produktivnost
Povećana nosivost prednje osovine i prateća i dodatna osovina sa boljim uglovima upravljanja poboljšavaju manevrisanje i produktivnost novog Volvo FH16 kamiona. Nova osovina nosivosti 38 tona je takođe dostupna za naročito zahtevne operacije.

Prva bezbednosna funkcija u industriji: Prilagodljiva duga svetla
Novi Volvo FH16 sadrži prva prilagodljiva duga svetla u industriji koja poboljšavaju bezbednost svih učesnika u saobraćaju tako što automatski onemogućavaju izabrane segmente LED visokih svetala kada se kamion približi nadolazećem saobraćaju ili drugom vozilu od pozadi. Dugo svetlo se prilagođava kada kamera i radar otkriju druga vozila ili kada kamera otkrije promene količine svetla oko kamiona.

Bezbednost je dodatno poboljšana pomoću tempomata za nizbrdicu koji podešava maksimalnu brzinu za sprečavanje neželjenog ubrzanja prilikom putovanja nizbrdo i prilagodljivi tempomat (ACC) koji sada radi pri svim brzinama, čak i do nula km/h.

Kočioni sistem sa elektronskom kontrolom (EBS), koji je preduslov za bezbednosne funkcije kao što je kočioni sistem za vanredne situacije i elektronska kontrola stabilnosti, sada je standardan na novom kamionu. Volvo dinamičko upravljanje, sa bezbednosnim sistemima pomoćna funkcija za kretanje u traci i pomoćna funkcija za stabilnost, takođe je dostupno kao opcija.

Novi Volvo FH16 takođe nudi sistem za prepoznavanje znakova na putu koji se prikazuje na instrument tabli. Sistem otkriva saobraćajne znake, kao što su zabrane preticanja, tipovi puta i ograničenja brzine.

Vidljivost može da se dodatno poboljša dodavanjem kamere u uglu saputnika koja pruža komplementaran pogled na stranu kamiona na bočnom ekranu.

Savršena kombinacija za zahtevne zadatke
Kombinujući snažan 16-litarski motor sa maksimalno 750 KS sa poboljšanim manevrisanjem, najnovijom bezbednosnom tehnologijom i većom podrškom za vozača, novi Volvo FH16 pruža superiornu produktivnost za najzahtevnije transportne zadatke.

Novi servisni ugovor pomaže klijentima da poboljšaju gotovinski tok
Brz razvoj povezanih usluga prevoznicima nudi potpuno nove načine za povećanje vremena korišćenja vozila i optimizaciju korišćenja vozila.

Volvo Trucks predstavlja Volvo Flexi-Zlatni ugovor koji pruža istu pokrivenost kao Volvo Zlatni ugovor, po istoj predvidljivoj ceni, ali uz mnogo fleksibilnije prilagođavanje promenljivim poslovnim potrebama. Mesečna naknada se razlikuje, zahvaljujući opsegu fleksibilnosti od 40% za procenjenu godišnju kilometražu. To omogućava prevoznicima veću fleksibilnost da prilagođavaju aktivnosti zbog sezonskih kretanja i promenljive potražnje.

„Mnoge transportne kompanije iskazuju potrebu za većom fleksibilnošću servisnih ugovora. Sada imamo tehnologiju koja omogućava ovakva dinamična i povezana rešenja“, kaže Tomas Nimajer, menadžer za razvoj poslovanja u Odeljenju za servisne ugovore firme Volvo Trucks.

Volvo Flexi-Zlatni servisni ugovor je dostupan na pojedinim tržištima i postepeno će se uvoditi na nova tržišta.

Činjenice o novom Volvo FH16 kamionu

  • Kabine: niska kabina za spavanje, kabina za spavanje, kabina Globetrotter, Globetrotter XL i Globetrotter XXL. Spoljašnji i unutrašnji paketi opreme za individualan dizajn.
  • Motori: Dizel motori su dostupni sa različitim standardima za emisiju izduvnih gasova. Motor D16K sa Euro 6 Step D je dostupan sa 550 KS/2.800 Nm, 650 KS/3.150 Nm i 750 KS/3.550 Nm.
  • Sistem za promenu stepena prenosa: I-Shift sa softverskim paketima za različite oblasti primene.

VEZA do filma
VEZA do slika visoke rezolucije
VEZA do ostalih obaveštenja o proizvodima; Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX

Za više informacija, osoba za kontakt je:

Tijana Savić

Marketing Manager
+381 63 101 5607
tijana.savic@volvo.com

Kompanija Volvo Trucks nudi kompletna transportna rešenja za probirljive profesionalne kupce sa čitavim nizom srednjih i teških kamiona. Podršku kupcima obezbeđuje globalna mreža distributera koja se sastoji od 2.200 servisnih radionica u 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 13 zemalja sveta. U 2021. godini, isporučeno je oko 123.000 Volvo kamiona širom sveta. Kompanija Volvo Trucks je deo Volvo grupacije, jednog od vodećih svetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i brodskih i industrijskih motora. Grupacija takođe nudi kompletna rešenja za finansiranje i servisiranje. Kompanija Volvo Trucks zasniva svoj rad na glavnim vrednostima: kvalitetu, bezbednosti i zaštiti životne sredine.