Kamioni

Tatu Ljokkoi
2022-04-06
3 min
Svet vozača
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Kako nova uredba o tahografima za kamione u Evropi utiče na mene?

Pametni tahografi prve generacije su obavezni u svim novim kamionima za teške uslove rada od juna 2019. godine. Sada Evropska unija (EU) uvodi dodatne propise koji će zahtevati da tahografi druge generacije budu ugrađeni počevši od avgusta 2023. godine.

 

Evo objašnjenja šta treba da znate o novoj regulativi EU o tahografima i šta ona znači za vas kao vozača. Hajde da počnemo sa razmatranjem zašto je EU uopšte odlučila da uvede ove propise.


Veća bezbednost i profesionalizam u industriji

Glavni ciljevi ovih propisa su da se poveća bezbednost, smanji manipulacija podacima iz tahografa i da se vozačima obezbedi adekvatan odmor između smena i perioda teške vožnje.


Ovi propisi vam olakšavaju da prođete provere i stignete na odredište na vreme. Vlasti u svakoj zemlji u EU mogu da izvrše provere na daljinu i, pod uslovom da su vaši podaci iz tahografa uredni, moći ćete da nastavite putovanje bez zaustavljanja. Ovo je ključni razlog da budete sigurni da nemate nikakva kršenja. Postojeća vozila sa starim tahografima mogu i dalje biti predmet inspekcije na putu, tako da je ispravna upotreba svih tahografa i dalje izuzetno važna.

 

Poznato je da su ranije neki vozači i vlasnici kamiona manipulisali podacima iz tahografa kako bi izbegli poštovanje standarda bezbednosti vozača. Propisi EU su osmišljeni da ovo učine mnogo težim, a da u isto vreme ne ometaju i ne zadržavaju one koji se pridržavaju nepotrebnih provera. 

 

Šta predstavlja nova uredba o tahografima?

Pametni tahografi prve generacije su obavezni u svim novim kamionima od 15. juna 2019. Prema najnovijoj regulativi EU, tahografi druge generacije moraju biti ugrađeni u sve nove kamione preko 3,5 tone počevši od 21. avgusta 2023. Do kraja 2024. godine, svi stari analogni ili digitalni tahografi (osim inteligentnih tahografa prve generacije) u kamionima koji se koriste u prekograničnim poslovima moraju biti zamenjeni. A do avgusta 2025. godine, svi inteligentni tahografi prve generacije koji se koriste u prekograničnim zadacima moraju biti nadograđeni.

Glavne funkcije koje se uvode kod tahografa druge generacije su mogućnost provere prekograničnog saobraćaja preko satelitskog sistema za pozicioniranje, kao i provere vremena i lokacije utovara i istovara.

 

Vaš pametni tahograf će takođe moći da komunicira sa lokalnom policijom, koja će moći daljinski da proveri podatke iz tahografa bez potrebe da zaustavljate vozilo. Ako ne otkriju probleme, nadležni organi moraju da izbrišu podatke u roku od tri sata.

 

Planiranje puta kako biste ispunili novu uredbu o tahografima

Nova uredba o tahografima znači da nikada nije bilo važnije da se planira put. Efikasno planiranje puta vam pomaže da postanete bolji vozač, čini vaš put prijatnijim i daje vam više kontrole. Ovde možete da preuzmete vodič u kojem se objašnjava kako da efikasno upravljate svojim vremenom i koji vam može pomoći da se pridržavate propisa. On obuhvata:

  • Savete kako da stignete na odredište na vreme
  • Načine na koje možete učiniti putovanje kamionom manje stresnim
  • Šta da radite ako vam ponestaje vremena za vožnju, a sledeće stajalište za kamione je puno

Saznajte više o novim propisima o tahografima za kamione