Kamioni

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Ušteda goriva
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Pet saveta za uštedu goriva i ekonomičniju potrošnju goriva kamiona

Čak i u dobrim vremenima, umanjivanje potrošnje goriva kamiona od suštinskog je značaja da bi preduzeće bilo profitabilno. Međutim, kada je prisutna inflacija, kada su cene energije visoke i kada su troškovi života veliki zbog krize, nijedna ušteda nije premala. Dobra vest je to što možete mnogo toga da uradite odmah kako bi vaše vozilo ekonomičnije trošilo gorivo.

1. Dobro održavajte i redovno servisirajte vozilo

  • Redovno servisiranje i održavanje: Servisni tehničari mogu da vam pomognu da identifikujete probleme koji dovode do nepotrebne potrošnje goriva, kao što su neodvajanje i zaribavanje kočnice, začepljeni filteri za vazduh, opadanje pritiska i curenje goriva.
  • Kvalitet goriva i ulja: Obavezno koristite odgovarajuće gorivo i ulje koje je odredio proizvođač. Maziva služe da smanje trenje, ali se vremenom troše, tako da vozilo treba  redovno servisirati kako bi se izbegli nepotrebni gubici energije. Ako se budete pridržavali servisnih intervala za ulje, motor će raditi uz minimalne gubitke energije. 
  • Ažuriranja za vozila: Softver je sve važniji za poboljšanje performansi i ekonomičnosti u potrošnji goriva za kamione i njihove motore, a proizvođači redovno  objavljuju ažuriranja i poboljšanja. Važno je da se obratite lokalnoj radionici kako biste videli koje softverske nadogradnje su dostupne za vaš kamion. 

       
        Saznajte više o tome kako možete da uštedite gorivo dobrim održavanjem vozila.


2. Odaberite odgovarajuće pneumatike i uverite se da su točkovi ispravno centrirani

  • Ispravni pneumatici: Koristite oznake i klasifikacije pneumatika da biste pronašli one sa malim otporom kotrljanja jer to može znatno da utiče na potrošnju goriva. Na primer, najnoviji pneumatici klase A imaju bolju šaru, kao i jedinjenja gume i bočnih zidova koja smanjuju otpor kotrljanja i trenje. Smatra se da pneumatici klase C i D mogu da doprinesu smanjenju troškova kroz duži radni vek, s tim što često ušteda goriva koju pružaju pneumatici klase A nadmašuje troškove kraćih intervala zamene pneumatika, naročito za kamione koji se voze na velikim udaljenostima.
  • Pritisak u pneumaticima: Nedovoljno naduvani pneumatici povećavaju otpor kotrljanja, što povećava potrošnju goriva. To doprinosi i većem habanju pneumatika.
  • Centriranje točkova: Kada prednja i zadnja osovina nisu centrirane, stvara se znatno veći otpor kotrljanja, što ne samo da povećava potrošnju goriva već i doprinosi većem habanju pneumatika. Na standardnom tegljaču to može da poveća potrošnju goriva do tri procenta – čak i više ako ni prikolica nije centrirana. Ako nijedna prikolična osovina nije centrirana, potrošnja goriva može da bude veća do 15 procenata. Centriranje točkova može da proveri i ispravi servisni tehničar tokom sledećeg planiranog servisa.

3. Proverite da li je aerodinamika vozila optimalna

  • Dodajte krovni spojler i usmerivače: Pri velikim brzinama, krovni spojler može da smanji potrošnju goriva do pet procenata. Međutim, ako zaista ozbiljno želite da povećate aerodinamičke performanse, važno je da se uverite da je krovni spojler ispravno podešen. Istraživanje kompanije Volvo Trucks pokazalo je da, kada se krovni spojler postavi 5 cm niže ili 10 cm više nego što treba, potencijalna ušteda se smanjuje do jednog procenta. Zbog toga se preporučuje da se krovni spojler montira u radionici.
  • Dodajte bočne oplate: Ako to već nije urađeno, njihovim montiranjem moguće je uštedeti do tri procenta goriva.
  • Uklonite nepotrebnu spoljnu dodatnu opremu: Dok spoljna dodatna oprema, kao što su dodatna svetla, zaštitni ramovi, gornje šine i vazdušne sirene, može da bude važna tokom rada, imajte na umu da utiče na protok vazduha i potrošnju goriva, tako da bi trebalo proceniti da li je svaki komad te opreme zaista potreban.

         
         Saznajte više o tome kako aerodinamika i dodatna oprema za kamion utiču na potrošnju goriva.


4. Planirajte trase i pravite rasporede uz više strategije

  • Optimalne trase: U zavisnosti od težine vozila, duža ravna trasa može da zahteva manje goriva od one koja je kraća i brdovitija. Može da bude korisno i izbegavati gust saobraćaj i loše puteve jer i ovi činioci mogu da povećaju potrošnju goriva.
  • Koristite digitalne alatke i sisteme za upravljanje voznim parkom: Oni mogu da pomognu oko pravljenja rasporeda i planiranja trase za čitav vozni park kako bi se osiguralo da kamioni ne troše gorivo nepotrebno.

         
         Saznajte više o tome kako sistem za upravljanje voznim parkom može da doprinese uštedi goriva.

5. Podstaknite i motivišite vozače da efikasnije voze

  • Obuka vozača: Dobre tehnike vožnje kao što su prilagođavanje brzine, predviđanje, izbor stepena prenosa i korišćenje tempomata, mogu znatno da poboljšaju potrošnju goriva kamiona. Programi obuke vozača mogu da pomognu pojedinačnim vozačima da usavrše tehniku.
  • Digitalne alatke: Sistemi za upravljanje voznim parkom i druge digitalne alatke mogu da pomognu u praćenju potrošnje goriva za čitav vozni park i identifikuju oblasti koje je moguće poboljšati. 
  • Nagrade i podsticaji: Uključite čitav tim u uštedu goriva tako što ćete ohrabrivati i nagrađivati ekonomičnu vožnju kroz interna takmičenja i grupne ciljeve.



Saznajte više o uštedi goriva

Evo kako tehnologija može da doprinese razvoju vozača i ekonomičnoj vožnjii kako da najbolje sprovedete inicijative podsticanja ekonomične vožnje u čitavom voznom parku. Osim svega što je navedeno iznad, postoji i mnogo toga što možete da uradite tokom pripreme novog kamiona kako biste smanjili potrošnju goriva. Ovde možete da saznate više o poboljšanju efikasnosti potrošnje goriva kamiona.